Chavez propune un plan de pace pentru Libia

Un plan de pace pentru medierea conflictelor din Libia, propus de preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, este analizat de Liga Arabă.

Planul, care a fost înaintat de preşedintele Chavez la începutul acestei săptamâni, presupune trimiterea unor reprezentanţi din mai multe state, în Libia, pentru a negocia în vederea încetării luptelor şi restabilirii păcii. Joi, Hugo Chavez a vorbit personal cu Muammar Gaddafi, pentru a-i prezenta propunerea sa.

„Să sperăm că politica armelor nu va fi impusă asupra oamenilor din Libia. Sper că vom putea crea o comisie care să meargă în Libia pentru a discuta cu guvernul şi cu liderii opoziţiei, care, până acum, nu au fost cunoscuţi public”, a spus Chavez. Acesta a mai adăugat că Washingtonul exagerează rapoartele privind represiunile „prietenului său”, împotriva poporului, pentru a justifica o invazie în Libia, potrvit surselor citate de Rador.

Analiștii sunt sceptici, privind propunerea președintelui venezuelean drept irealizabilă din cauza confruntărilor lui Gaddafi cu o armată de rebeli din ce în ce mai organizată.

Ministrul Comunicațiilor și Informaţiilor, Andrés Izarra, a declarat că ministrul de externe al Venezuelei, Nicolas Maduro, a vorbit joi cu omologul său libian, care a confirmat că guvernul Gaddafi va sprijini ideea unei comisii internaţionale.

„Libia acceptă propunerea de a negocia cu o comisie internaţională pentru a facilita finalizarea conflictelor. Venezuela își va păstra contactele cu lumea arabă şi va încerca să găsească și alte formule pentru pace”, a declarat Izarra pentru Reuters.

Relaţiile istorice dintre liderul venezuelan şi cel libian au fost cordiale. Hugo Chavez a vizitat Libia în urmă cu numai cinci luni.

Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, a declarat pentru agenţia de ştiri Reuters că a fost informat de planul lui Chavez, dar că acesta este încă analizat.

Un mic grup de venezueleni, care sunt împotriva lui Chavez, a demonstrat în fața Ambasadei Libiei din Caracas, numindu-l pe președinte „apologet al asasinului Gaddafi”, scrie Euronews.

__________

Ana Giol

Foto: telegraph.co.uk