Bogdan Gligor vrea să schieze pentru România la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 din Rusia

Sport

Avea doar 1 an şi 8 luni, când tatăl său i-a pus pentru prima dată skiurile în picioare. Tatăl care odată îşi susţinea copilul ca orice părinte, acum a devenit antrenorul acestuia. Îl pregăteşte pentru cea mai mare competiţie sportivă: Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 din Rusia.

Când alţii învăţau să meargă, Bogdan învăţa să-şi ţină echilibrul pe skiuri

La vârsta de 1 an şi 8 luni, unii copii încă se sprijină de părinţii lor pentru a face câţiva paşi. Atunci, Bogdan, era susţinut de pilonul familiei, tatăl său, pentru a reuşi să-ţi ţină echilibrul pe skiuri. La vârsta aceea totul era o joacă, o plăcere de a ieşi iarna din casă şi de a te bucura alături de familie. Nici prin gând nu îi trecea lui că va ajunge unul dintre oamenii care vor reprezenta România la cea mai mare competiţie sportivă: Jocurile Olimpice.

A muncit şi a câştigat!

Sportul de performanţă este şcoala în care înveţi să pierzi, să câştigi şi să mergi mai departe. Bogdan Gligor, tânărul în vârstă de 23 de ani a înţeles că munca asiduă este principalul factor pentru a reuşi să duci la bun sfârşit ceea ce ţi-ai propus. A urmat un liceul cu profil sportiv din Alba-Iulia, după care a optat pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj-Napoca, specializarea ski. Născut în 1988, la Arieşeni, la poalele mulţilor Apuseni, departe de agitaţia din Bucureşti, Bogdan a muncit zi de zi, a progresat, şi a ajuns să-şi dorească să reprezinte cu mândrie ţara peste hotare. „De-a lungul carierei mele am participat la toate concursurile naţionale cât şi la diverse competiţii internaţionale. În tot acest timp, am obţinut nenumărate titluri de campion şi vicecampion naţional la probele de slalom special, salalom uriaş, super G, coborare şi combinată alpină.”, spune Bogdan. Prezent la Campionatul Naţional al Monitorilor de Schi din Vatra Dornei de anul trecut în martie, schiorul a reuşit să urce pe prima treaptă a podiumului. De asemenea, cu câţiva ani în urmă, Bogdan a mai participat şi la Campionatul Mondial de Schi Alpin, unde nici acolo nu a dezamăgit. De asemenea, a fost prezent şi la Campionatul Universitar de Schi Alpin de la Braşov din 2008 şi 2009, unde a ieşit multiplu campion şi vicecampion naţional universitar.

Cheltuieşte aproximativ 15. 000 de euro anul pentru antrenamete şi deplasări   

„Anual investesc peste 15.000 de euro în echipament şi deplasări şi mi-ar fi de mare folos dacă aş avea de partea mea mai mulţi sponsori care să mă susţină. Datorita faptului ca skiul este unul dintre cele mai costisitoare sporturi, majoritatea practicanţilor, se confruntă cu probleme financiare. Eu în mare parte am fost sprijinit de familie şi de unii sponsori, dar acum mă pregătesc la un nivel foarte înalt, mai exact pentru olimpiada din Rusia, din 2014, iar bugetul de care dispun este insuficient pentru a-mi atinge obiectivele.”, spune schiorul de performanţă.

Performaţa înseamnă şi risc şi accidente, nu doar gloria podiumului

Se spune că sportul este cel care te ţine sănătos, însă când vine vorba despre sportul de performanţa situaţia se schimbă. Performanţa înseamnă totodată riscuri şi accidentări. Bogdan Gligor nu a trecut prin situaţii de criză, care să îi pună viaţa în pericol. Însă, spune el, a avut o perioadă de aproape doi ani în care a renunţat sa mai activeze pe zăpadă. A fost momentul în care a simţit că trebuie să ia o pauză, şi a făcut-o. Atunci a realizat cât de mult iubeşte ceea ce făcea de ani de zile, astfel că şi-a reluat activitatea în forţă.

Munceşte pentru visul său aproximativ 7 ore pe zi. “Pregătirea pe zăpadă o fac în mare parte în Austria. Mă mai pregătesc şi în ţară, unde se poate şi unde este zăpadă. Dar, de exemplu în 2011 am stat mai mult în Austria decât în România”, spune Bogdan.

Pentru viitorul apropiat, schiorul îşi doreşte ca în vara acestui an să se antreneze în Chile sau Argentina.

___________

Anca Baciu

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts