AUDIO | Reportaj despre Cercetăşie: Cercetaşii sunt „Gata oricând!”

Cultură

Cercetaşii nu stau degeaba niciodată. În ultimele săptâmâni au organizat două evenimente importante pentru centrul şi comunitatea lor, ScoutIS 8-imist şi Festivalul Luminii.

Petronela Petrea, şef al Centrului Local Sf. Dumitru, Valea Lupului (Iaşi), ne-a acordat un interviu pentru a afla mai multe informaţii despre această activitate de dezvoltare personală.

Când a apărut Cercetăşia în România?

În 1913 au apărut primele grupuri de cercetași în România. În centrul Sfântul Dumitru, Valea Lupului, cercetășia a apărut în urmă cu 9 ani și de-atunci suntem în activități.

Care sunt valorile promovate de cercetășie?

Cercetășia are un pilon foarte intens de valori, prin lege și promisiune, legea în 10 puncte și de-asemenea cele 3 principii ale cercetășiei: principiul spiritual, prin care fiecare cercetaș își trăiește credința și o respectă pe a altuia, principiul personal, prin care un cercetaș încearcă să devină un om mai bun în fiecare zi și principiul social, prin care cercetașul face o faptă bună zilnic și ajută aproapele.

Care este cadrul simbolic al cercetașului?

Cadrul simbolic, adică povestea în care se întâmplă cercetășia, variază de la o ramură de vârstă la alta. Lupișorii își fac activitățile în cartea junglei, temerarii într-o călătorie prin care descoperă lumea de la șes, prin podiș, deal, munte. Exploratorii sunt în cetate, turnurile cetății sunt ariile de dezvoltare pe care ei și le dezvoltă, iar seniorii pornesc să exploreze lumea într-o călătorie de la ucenic până la călăuză.

Este importantă implicarea părinților?

Este foarte importantă, mai ales la vârstele mici când copiii sunt ghidați spre cercetășie de  părinții lor, care descoperă un sprijin în cercetăşie. Evident că și la vârstele mai mari este important, dar dacă cei mici sunt aduși de părinți, cei mari trebuie să fie motivați prin activitățile care se întâmplă, prin prietenii pe care îi vor face.

Mulți spun că cercetășia este doar despre excursii. Despre ce este ea?

Activitățile în natură sunt doar o parte a cercetășiei. Cercetășia înseamnă o metodă educativă care are mai multe elemente, în centru este legea și promisiunea, apoi organizarea tinerilor în patrulă, sprijinul adult, învățarea experiențială, progresul personal, cadrul simbolic, formând povestea în care se întâmplă toate. Aceste elemente trebuie să fie urmărite împreună. Nu poți să scoți un element și să spui că Da, să-l folosesc doar pe acela și să fie cercetășie.

Ce face un cercetaș zi de zi?

Dacă este cercetaș adevărat, atunci își trăiește cercetășia zilnic, ghidându-se după legile cercetașului, după acest sistem de valori, făcând fapte bune tot timpul și ajutându-i pe alții, chiar și atunci când le este greu să o facă.

Cum aţi încuraja noua generație să se implice în cercetășie?

Ceea ce oferă școala pentru educație nu este suficient. Dacă cercetășia m-a completat și pe mine ca adult, cu atât mai mult va veni în sprijinul formării unui tânăr, care își poate găsi prieteni adevărați, dar şi posibilitatea de a-şi dezvolta unele aptitudini și abilități. Cercetăşia se întâlnește peste tot în lume, sunt peste 40 milioane de cercetași activi, iar orice cercetaș te va primi ca pe un frate atunci când vei avea nevoie.

– Mădălina Pîrlog 

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

related posts