AUDIO | Desanturi scriitoricești și întâlniri cu elevii pasionați de literatură în cadrul FestLit 2017

Cultură Din oraş

Festivalul Naţional de Literatură (FestLit) s-a aflat la a IV-a ediție la Cluj-Napoca, reunind 70 de reprezentanţi ai celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor, în perioada 8-10 octombrie.

După Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT), locuitorii Transilvaniei s-au putut bucura în continuare de întâlniri cu scriitori precum: Adrian Popescu, Dan Cristea, Nicolae Prelipceanu, Alexandru Sfârlea și mulți alții.

Desanturile scriitoricești și momentele de literatură au avut loc la Departamentul de Jurnalism al UBB, colegiile/liceele: Bariţiu, Bălcescu, Coşbuc, Eminescu, Avram Iancu, Romulus Ladea, Gheorghe Lazăr, Racoviţă, Şincai și Biblioteca Judeţeană Octavian Goga

La Biblioteca Județeană Octavian Goga, participanții le-au adresat întrebări referitoare la începuturilor scriitoricești, cum este definită o poezie bună, inspirație, dar au primit și sfaturi.

Sincer să vă spun, m-am apucat să scriu deoarece nu știam să fac nimic altceva. Nu aveam dexteritate. (Nicolae Prelipceanu)

Scrii începând să descifrezi acest sistem de relații dintre vizibil și invizibil, dintre absurd și proiecția lui, să spunem, simbolică. (Dan Cristea)

La Liceul Teoretic Mihai Eminescu, poezia a fost principala sursă de interes pentru elevi deoarece scriitorul Eugen Cojocaru a valorificat tema feminității în literatură sub formă de versuri.

Scriitorul Marcel Mureșanu le-a recitat elevilor o parte din opera sa, Poemul Călător.

Eugen Cojocaru a interpretat una din poeziile lui Nichita Stănescu-Evocare, dar și Femeia-Marin Sorescu, aducând un omagiu femeii de pretutindeni.

Punctele forte ale acestui eveniment cred că ar fi: în primul rând, familiarizarea elevilor cu personalitățile clujene și nu numai, în același timp conștientizarea faptului că autorul se află printre noi și este asemeni nouă, iar in al doilea rând, cred că toată această întâlnire, dar și activitățile din cadrul Festivalului de Literatură, au menirea de a evidenția nevoia noastră de literatură și apropierea elevilor de carte. (Simona Dobrescu, director Liceul Teoretic Mihai Eminescu)

Evenimentul e organizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca şi al Ministerului Culturii.

Mai multe informații se pot obține, accesând acest link.

– Mădălina Pîrlog/Sursa fotografiilor: Iulia Magyari

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts