Astăzi e ziua poeziei. Români de pretutindeni voi ce vers cântați?

Cultură

Din gânduri a făcut romanțe și prin versuri a dat o nouă formă sentimentelor. Prin întreaga sa activitate literară, Mihai Eminescu a reușit să pună temelia unei viziuni romantice și, ulterior, pe bună seamă a fost considerat de criticii literari ca fiind cea mai importantă voce poetică a literaturii române.

mihai_eminescu

Locul lui Eminescu este în cultura română de neînlocuit. Stilul lui rămâne pentru noi ceea ce dintotdeauna a fost după cum chiar el mărturisea: Eu rămân ce-am fost… romantic. Legat de iubirea de neam, de limbă și de istoria poporului nostru, Eminescu prin toată activitatea sa de jurnalist, prozator și poet român, a dat startul unui contur pentru viață și pentru neam. A cântat și dragul de țară:

Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,

Țara mea de glorii, țara mea de dor?

și nostalgia de locul natal:

Aş vrea să văd acuma natala mea vâlcioară

Scăldată în cristalul pârâului de-argint,

Să văd ce eu atâta iubeam odinioară:

A codrului tenebră, poetic labirint

și-a mai cântat și dragostea:

O, vis ferice de iubire,

Mireasă blândă din poveşti,

Nu mai zâmbi! A ta zâmbire

Mi-arată cât de dulce eşti.

Ziua de 15 ianuarie 2014 rămâne în continuare un prilej potrivit de a sărbători 164 de ani de la ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu și totodată Ziua Culturii Naționale, declarată din 7 decembrie, 2010 prin Legea nr.238.

Cu această ocazie la Consiliului Judeţean Cluj, ziua lui Eminescu este sărbătorită printr-un moment cultural de expoziție de pictură și grafică „Iubesc Clujul” cu lucrări ale cursanților de la Școala Populară de Artă, „Tudor Jarda” din Cluj.

Acest eveniment va fi găzduit în holul clădirii Consiliului Județean unde se vor mai desfășura recitaluri de chitară, pian, vioară și poezii care aparțin marelui poet Eminescu.

Fiecare sărbătorim în felul nostru. Nu trebuie să citim volume întregi de poezii eminesciene doar că e o zi oficială în care oamenii îl pomenesc mai des. Nici să repetăm la nesfârșit câteva versuri neînțelese uneori de noi, ci trebuie să ne amintim că despre țară s-a scris, că a fost lăudată prin versuri și descrisă cu dor de poeții români. Să ne amintim că sunt versuri ce le știm demult, parcă amorțite în sufletul nostru, fiindcă oriunde am fi, toți ne amintim cu emoție de profesorul care ne citea pe sărite versuri din Eminescu, tocmai pentru a putea să exprime complexitatea operei lui.

– Victoria Nicoleta Algeorge / Sursa fotografiei: cotidianul.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts