Preţul petrolului continuă să crească

Economie Internaţional

Creșterea prețului petrolului continuă să influențeze piața economică din cauza situație din Egipt și a problemelor din lumea arabă. Prețul barilului de petrol Brent din Marea Nordului a depășit luni 100 de dolari din cauza temerilor privind extinderea tulburărilor din Egipt și alte state din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

“Începând din vara anului trecut , prețul petrolului a înregistrat o creștere puternică. Dacă aceste cotații se vor menține, vor avea obligatoriu un impact asupra economiei, a declarat joi Amalie Torres, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru Afaceri economice și monetare, Joaquin Almunia, potrivit hotnews care citează AFP.

Prețul petrolului a atins miercuri nivelul de 100 de dolari pe baril, pe fondul cererii ridicate venite din partea fondurilor de investiții și a escaladării violențelor din Nigeria și Algeria.

Creșterea rapidă a prețului petrolului ar putea să influențeze negativ redresarea economică globală, atrage atenția Organizația Internațională a Energiei.

Potrivit aceleiași surse, o creștere rapidă este un risc economic real. Agenția, care reprezintă interesele țărilor consumatoarelor de petrol  a crescut pentru a patra oară în patru luni previziunile sale pentru cererea la nivel mondial, estimând-o la 89,1 milioane de barili pe zi, în 2011.

Totuși, prețul crescut din ultimele săptămâni a început să submineze încrederea consumatorilor și așa încă fragilă. Lumea se așteaptă ca piața petrolului se va calma, că prețurile vor scădea și că, până la sfârșitul anului, prețul mediu pe 2011 să scadă la 88 dolari pe baril.

___________

Loredana Berengia

Foto: bloombiz.ro

leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

related posts